Menu

Hiihtovaellus 2020

Karkauspäivän hiihtovaellus
29.2 – 3.3.2020 Kaldoaivin erämaa (60 km)

Lähde tutustumaan Näätämöön, vanhaan kolttasaamelaiseen kylään Suomen huipulla. Paikkaan, jota ympäröi puhdas luonto ja koskemattomat erämaat.

”Karkauspäivän hiihtovaellus Kaldoaivin erämaassa” sopii hyvin niin aloitteleville kuin kokeneemmillekin talvivaeltajille. Hyvä peruskunto ja mieli korkealla riittävät mainiosti tähän neljän vuorokauden hiihtovaellukseen. Hiihtoreitin pituus on n. 60-65 kilometriä. Päiväetapit ovat 10-20 kilometrin pituisia.

Reitti kulkee luonnon muovaamissa tunturi- ja metsämaisemissa – käväisemme myös Norjan puolella. Vaelluksen ohjaa ja opastaa kokenut eränkävijä ja eräopiskelija Petri Tuupanen.

Vaellusreittimme on:

Näätämö – Kallokosken laavu, n. 10 km

Kallokosken laavu – Rousajärven eräkämppä, n. 20 km

Rousajäven eräkämppä – Silisjoen varauskämppä, n. 15 km

Silisjoen varauskämppä – Sevettijärvi, n. 15 km

Sevettijärveltä nouto takaisin Näätämöön.

Vaelluksen hinta:

Vaelluksen kokonaishinta on 175 €, hinta sisältää vaelluksen suunnittelun sekä opastuksen, 28. – 29.2. yöpymisen ja aamiaisen, 3. – 4.3. päivällisen, saunan, yöpymisen ja aamiaisen Näätämö Gatewayssa

Kuljetuksen Sevettijärveltä Näätämöön sekä yöpymisen Silisjoen vuokrakämpässä.

Osallistujat huolehtivat itse omista matka- ja tapaturmavakuutuksista. Hintaan eivät sisälly ruokailut vaelluksen aikana.

Vaelluksen ruokailurytmi: 

Aamiainen leirissä, lounas matkalla ja päivällinen leiriytymisen jälkeen.

Aamupalat ja päivälliset voi tehdä joko omilla tai tupien keittimillä.

Lounaat suosittelen olevan ”lisää vain vesi” tai lounaan voi myös tehdä aamiaisen yhteydessä ja pakata ruokatermariin. Mukaan kannattaa pakata myös energiapitoisia välipaloja esim. välipalakeksejä, suklaata, ym. maukasta purtavaa.

 Veden sulatamme luonnonlumesta.

Yöpyminen:

Yövymme Kallokosken laavulla teltassa, lumimajoituksessa ja laavun katoksen alla.

Rousajärvellä kämpässä, kämpän ollessa täynnä (tod.näk ei ole) leiriydymme samoin kuin Kallokoskella. Silisjoella leiriydymme varaustuvassa.

Saapuminen 28.2. Näätämö Gatewayhin julkisilla:

Rovaniemeltä kulkee päivittäin useita busseja Ivaloon, josta jatkoyhteys Näätämöön arkipäivisin klo 15.15.

Rovaniemeltä lähtevät bussit ovat jatkoyhteyksiä Rovaniemelle saapuvilta junilta.

Ivaloon pääset myös lentäen. Lentokenttä sijaitsee vain 10 km päässä Ivalon matkahuollosta, josta jatkoyhteys bussilla. https://www.finavia.fi

Mitä mukaan: 

         tunturi- tai metsäsukset

         sauvat lumisommalla

         ahkio

         makuualusta, talvimakuupussi + kevyt sisälakana

         keitin+tarvikkeet

Edellä mainitut varusteet on myös mahdollista vuokrata.

         juomapullo, termospullo, ruokatermos, jos teet esim. lounaan valmiiksi aamulla

         ruokailuvälineet

         otsalamppu, mieluiten 2 kpl + varapatterit

         tulentekovälineet

         wc-paperi, henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet, lääkkeet yms.

         pyyhe, aurinkolasit ja -rasva

         kompassi, varavirtalähde

Vaatteet: kuoritakki, tuulenpitävät hiihtohousut mielellään henkselimalli, taukotakki (kevyt untuva) hanskat+pipo/karvahattu, pipoja ja hanskoja kannattaa varata muutamia mukaan, eri kelejä ajatellen. Isot nahkarukkaset hyvät hiihtoon. Aluskerrasto, mielellään merinovillaa, ei puuvillaista. Sukkia, tässä parhaiten toimii ohut merinosukka alla, ja paksu villasukka päällä. Ota mukaan reilusti (3 paria molempia), kauluri. Vaatteet yöpymistä varten, esim. toinen kerrasto, lämpimät housut+paita jne.

Ruoka: Hiihtovaellus ahkion kanssa polttaa reilusti kaloreita, joten reissulla saa ja pitää syödä huoletta. Varaa mukaasi aamupala kolmelle aamulle+ yksi varalle, esim. valmiita annospuuropusseja, lounas neljälle päivälle + yksi varalle ja päivällinen kolmelle päivälle+ yksi varalle. Voilla on helppo lisätä ruokien kalorimääriä. Lisäksi ota mukaan kaloripitoisia välipaloja, pähkinät, patukat ja rusinat ovat hyviä ja helppoja syötäviä taukojen aikana.  Mukaan kahvia, teetä tai kaakaota, herkkuja unohtamatta.

Listassa lueteltuna välttämättömimmät tarvikkeet, mukaan voit ottaa tietysti halutessasi muutakin, kuten: kameran, lukemista, yms. Oppaalla lisäksi mukana tarvittavat suunnistus- ja turvavälineet sekä kattava EA-pakkaus. Oppaalla on EA- ja turvallisuuspätevyys. Vaelluksesta on tehty turvallisuussuunnitelma, joka käydään läpi yhdessä ennen reissun alkua.

Ilmoittautumiset/kysymykset

Ilmoittaudu 31.1.20 menneessä sähköpostilla:  seikkailut@naatamogateway.fi tai soittamalla: 045 601 9075

Lue lisää vaelluksen oppaasta: https://www.facebook.com/kaljupetenmatkassa/